Scroll to top

«Θα κοιμηθώ ήσυχα το βράδυ»;

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, 16:32
«Θα κοιμηθώ ήσυχα το βράδυ»; «Θα κοιμηθώ ήσυχα το βράδυ»;
+A
-A

Γράφει ο Στρατηγός

Τώρα είναι η στιγμή να σου μιλήσω για την αξία στο στοίχημα. Μια λέξη-πιπίλα, μια λέξη-καραμέλα στο στόμα του τζογαδόρου. Μια από τις πιο γλυκές λέξεις στην αργκό της στοιχηματικής πιάτσας. Το ότι την χρησιμοποιούν όλοι βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ξέρουν τι σημαίνει, γνωρίζουν πώς να τη βρουν και πώς να τη διαχειριστούν. Για την ακρίβεια, ανάθεμα κι αν το 10% απ’ όσους μιλάνε για «αξία» μπορούν να την αναγνωρίσουν.

Τώρα είναι η στιγμή, σου έγραψα προηγουμένως. Μετά τις ήττες. Έγραψα στο προηγούμενο κείμενο ότι «αξίζει», κατά την άποψή μου, να παίξεις Βραζιλία και Σουηδία και Κροατία. Και βεβαίως με περίμενε μια ήττα κατά τα 2/3, περάσανε Βέλγιο και Αγγλία. Τι συνέβη; Χάθηκε στο δρόμο η «αξία» και πρέπει να τον γυρίσω ανάποδα το δίσκο τώρα;

Κατ’ αρχάς, τι είναι αυτή η περίφημη αξία; Πολλοί τζογαδόροι έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν ορισμό. Άλλος με πολλά λόγια, άλλος με νούμερα, άλλος με συνδυασμό. Εμένα δεν μ’ αρέσουν τα πολλά λόγια, ούτε θέλω να σε ζαλίσω με νούμερα. Θα κρατήσω μόνο την ουσία, το ζουμί.

Η αξία είναι μια σύγκριση μεταξύ δύο αριθμών, δύο ποσοστιαίων αριθμών για να ακριβολογούμε. Ο ένας αριθμός είναι το ποσοστό που προκύπτει από την απόδοση που δίνει ο μπουκ, δηλαδή η μονάδα δια την απόδοση που προσφέρει. Για να το κάνω πιο λιανά, αν ένας μπουκ δίνει απόδοση 2,00 σ’ ένα σημείο να εμφανιστεί, μου δίνει 1/2,00=50% πιθανότητα εμφάνισης του σημείου. Στην ουσία κάτι λιγότερο, γιατί μέσα μπαίνει και η γκανιότα, αλλά ας μείνουμε σ’ αυτό.

Ο μπουκ, λοιπόν δίνει στην τάδε ομάδα 50% πιθανότητα νίκης. Εμείς τι «δίνουμε»; Ο δεύτερος αριθμός είναι προσωπικός, άρα και πιο πολύπλοκος. Καλείται ο κάθε παίκτης να καταλήξει κι αυτό σ’ έναν συγκεκριμένο ποσοστιαίο αριθμό πιθανότητας εμφάνισης του σημείου. Πώς προκύπτει αυτό; Από μελέτη, όλα μέσα μπαίνουν: Φόρμα, απουσίες, παράδοση, καιρός, διαιτητής, «υπόγειες» σχέσεις κτλ. Όλη η μελέτη πρέπει να καταλήξει σ’ έναν αριθμό.

Δεν είναι εύκολη δουλειά. Για την ακρίβεια, είναι η πιο δύσκολη δουλειά που κάνεις στο στοίχημα. Είναι το ίδιο το στοίχημα να μετατρέψεις όλες τις πληροφορίες σου, την εμπειρία σου, το ένστικτό σου σ’ έναν αριθμό. Αυτό όμως πρέπει να κάνεις.

Συγκρίνεις, λοιπόν, τους δύο αριθμούς. Ας υποθέσουμε ότι η μελέτη σου κατέληξε ότι η ομάδα που ο μπουκ σού δίνει 50% έχει (κατά τη γνώμη σου πάντα) 60% πιθανότητες να νικήσει. Εδώ είμαστε. Βρήκες ένα σημείο που έχει αξία. Και ποντάρεις “αβλεπί”. Αν η μελέτη σου κατέληξε ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει λιγότερο από 50% να εμφανιστεί, προχώρα παρακάτω. Δεν αξίζει το σημείο.

Επαναλαμβάνω, φαίνεται εύκολο. Αλλά δεν είναι. Το να μάθεις να υπολογίζεις σωστά τον δικό σου αριθμό, για να τον συγκρίνεις με αυτόν του μπουκ, έρχεται μετά από πολλή εξάσκηση. Αν αρχίσεις να παίζεις έτσι, χρειάζεσαι ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο θα «φτιάχνεις» κι εσύ ποσοστά, θα τα συγκρίνεις μετά με του μπουκ και (κυρίως) θα μελετάς αργότερα τι έγινε. Σε πόσα απ’ αυτά που ΘΑ έπαιζες δικαιώθηκες εσύ και σε πόσα ο μπουκ.

Συνήθως το ισοζύγιο στην αρχή θα γέρνει πολύ υπέρ του μπουκ. Γιατί αυτός ξέρει, την κάνει αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια, έχει πολλά όπλα. Ενώ εσύ είσαι αρχάριος. Αλλά έτσι πρέπει να κάνεις. Κι αν μελετάς σωστά, αν ψάχνεις να βρεις ΤΙ έγινε στα ματς, ειδικά σ’ αυτά που έχασες, και να ανακαλύψεις παραμέτρους που δεν είχες βάλει στο ζύγι, τότε θα βελτιωθείς. Και σε λίγο χρόνο τα νούμερά σου θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα. Όσο χρόνο περνάς σε τέτοια μελέτη, τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.

Εκεί τελειώνει η δουλειά του τζογαδόρου. Ανακαλύπτει την αξία και παίζει. Τέλος. Μετά θα κάτσει νηφάλιος να μελετήσει τα δεδομένα του αγώνα και να βρει πού έκανε λάθος, αν έκανε. Στο Βραζιλία-Βέλγιο πήγα για ύπνο δικαιωμένος. Στο Σουηδία-Αγγλία, αν και ήταν πιο ξεκάθαρη η αξία στα μάτια μου εξαρχής, δεν είχα υπολογίσει σωστά τη διαφορά της φανέλας, ούτε την έλλειψη ενέργειας των Σουηδών στο πέμπτο τους ματς.

Ο δικός μου ο ορισμός για την αναγνώριση της αξίας έρχεται… κατόπιν εορτής, λίγο πριν από τον ύπνο. Εκεί κάτω από το πάπλωμα, την κουβέρτα, το σεντόνι (ανάλογα ποια εποχή έχουμε), εκεί που είσαι μόνος με τον εαυτό σου και δεν μπορείς να του κρυφτείς, αναρωτιέσαι: «Θα κοιμηθώ ήσυχα που έπαιξα αυτό κι έχασα»; Αν απαντήσεις «ναι», το στοίχημα είχε αξία. Στο «όχι» αρχίζει η αϋπνία. Κι αυτή είναι η ερώτηση-κλειδί πριν από κάθε ματς: «Θα κοιμηθώ ήσυχα το βράδυ αν το χάσω»;

Για να μην ξεχνιόμαστε: Τρεις στις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στα ημιτελικά (Γαλλία, Αγγλία, Κροατία) φοράνε Nike. Η Adidas έμεινε μόνο με το Βέλγιο. Στο 75% πήγε πλέον το ποσοστό της Nike να σπάσει το σερί της Adidas.

Διαβάστε ακόμη
Περισσότερα
Περισσότερα
Περισσότερα